Пошук Меню
Головна Останні Новини Меню
НОВИНИ

Хто з вас? 152 мільйони треків зібрали менше 1000 стрімів

Здається, власники стрімінгів, вже награлись в рівноправність… Статистка жахає!

  • Текст: редакція | Фото: Spotify
  • 22 January 2024
Хто з вас? 152 мільйони треків зібрали менше 1000 стрімів

Минулого року цехові кулуари збудила новина про те, що Spotify розглядає можливість відмови у виплатах роялті тим артистам, чиї треки зібрали менше ніж 1000 стрімів на їх платформі. Думки з цього приводу розділились. Одні казали, що це буде цілком виправдана компенсація за амортизаційні витрати з боку стрімінгу. Інші: «Слід підняти цей поріг ще вище! Загальна доступність до інструментів музичної індустрії не призводить ні до чого гарного!». Треті ж нарікали, що таким чином Spotify вкотре вигадують, як би ще нажитись на артистах, митцях та їх творчості, поки СЕО компанії Даніель Ек жбурляється грошима, інвестуючи в зброю та намагаючись паралельно придбати футбольний клуб «Арсенал» (слід визнати, з почуттям гумору в нього все в порядку).

Врешті Spotify таки прийняли спірне рішення, посилаючись на приклад мейджору Universal, де ще раніше виступили за потребу в поверненні до артист-центричної моделі. На диво, вже після рішення про демонетизацію невдалих релізів всі срачі стихли й новину прийняли цілком спокійно. Тоді вже про подібні міри задумались в Apple Music, YouTube Music та Deezer. Тим часом дистриб’ютори, агрегатори та численні «прокладки» видавничого бізнесу не на жарт злякались, бо їх бізнеси побудовані суто довкола сервісу з відвантаження будь-якого сміття за фіксовану плату. Раптом виник запит на актуальне дослідження на тему.

Його провела компанія Luminate (не плутати з ілюмінатами, хоча...), яка займається моніторингом глобального музичного ринку вшир та вглиб. Загальна картина виявилась такою, що навіть найбільш вперті та непримиренні опоненти Spotify мовчки зачесали потилицю… Тут, як подали б це Euronews, просто no comments:

Понад 152 000 000 треків набрали в 2023 році менше 1000 стрімів

Це 82,7% від всіх треків, що доступні в стрімінгах

45 600 000 треків не отримали в 2023 році жодного прослуховування

Це становить 24,8 % від всіх треків, що доступні в стрімінгах

Майже ¼ всієї музики в стрімінгах не зібрала за рік жодного прослуховування

В 2022 році було зафіксовано 38 000 000 треків із зеро-стрім, тобто всього за рік кількість таких треків зросла на 20%

Однак є і гарна новина. 79,5 мільйонів треків (або 43% всіх доступних треків) змогли зібрати в 2023 році від 1 до 10 стрімів. Ураа!.. Саме дослідження ще доволі свіже, тож ринок поки усвідомлює побачене. Тому будемо уважно слідкувати за подіями.

Завантажити наступну статтю
Завантаження…
Завантаження…