Пошук Меню
Головна Останні Новини Меню
НОВИНИ

Spotify бореться проти подкастів із білим шумом

Виявилось, що стрімінг втрачає до $38 мільйонів на рік.

  • Редакція
  • 25 August 2023
Spotify бореться проти подкастів із білим шумом

Неочікувана проблема виникла у найбільшого в світі стрімінг-сервісу. Після нещодавнього аудиту, топ-менеджмент Spotify з подивом дізнався про те, наскільки популярними наразі стали подкасти із білим шумом на їх платформі. Щодня користувачі Spotify прослуховують біля 3 мільйонів годин білого шуму. Зазвичай, люди вмикають такі подкасти, щоб позбавитись тривоги чи швидше заснути та лишають їх ввімкнутими аж до прокидання.

Білий шум – це легкі та дешеві в виробництві (порівняно з професійною музикою) аудіо-файли із зацикленим звуком вітру, потоку води, шуму вентиляторів чи навіть роботи пилососів. Але власники цих файлів наразі отримують від Spotify чи не менші гроші, ніж автори, власне, музики. Розуміючи це, Spotify одразу обмежив можливості загрузки подібних файлів через дистриб’юторів, навіть якщо їх намагались завантажити як релізи в жанрах noise, lowercase чи musique concrete. Але «вайтнойзери» знайшли лазівку та завантажують свої матеріали через подкаст-платформу Anchor, що афільована зі Spotify.

Після попередніх підрахунків виявилось, що якщо Spotify й надалі будуть виплачувати авторам білого шуму роялті за поточними ставками, то компанія втрачатиме близько $38 мільйонів на рік. Тож стрімінг не вигадав нічого кращого, аніж просто почати боротьбу з цим форматом. Бо відкрите ранжування ставок роялті за рівнем витрат на виробництво контенту може відкрити скриньку Пандори, і тоді вже може постати питання: чи мають бедрум-продюсери отримувати ті самі гроші, що й артисти, які записують матеріал в професійних студіях?

Наразі Spotify частково видаляє чи блокує подкасти із білим шумом. А в деяких випадках навіть тимчасово блокує, а потім повертає матеріали, таким чином ніби натякаючи авторам контенту, що їм тут не раді. Втім, кінцевого рішення у керівництва стрімінгу поки немає. В офіційній заяві з цього приводу в Spotify лише зазначили, що «продовжують мати подкасти із білим шумом на своїй платформі». Будемо слідкувати далі.

Завантажити наступну статтю
Завантаження…
Завантаження…