Пошук Меню
Головна Останні Новини Меню
НОВИНИ

Клубна сцена Грузії приєдналася до протестів проти суперечливого законопроєкту про «іноагентів»

За словами команди Bassiani, керівна партія «Грузинська мрія» вдалася до залякування і терору, щоб зберегти владу

  • ТЕКСТ: РЕДАКЦІЯ | ФОТО: GIORGI ARJEVANIDZE/AFP
  • 15 May 2024
Клубна сцена Грузії приєдналася до протестів проти суперечливого законопроєкту про «іноагентів»

Грузинська клубна спільнота приєдналася до масових протестів проти суперечливого законопроєкту про «іноземних агентів», який був прийнятий вчора, 14 травня. Сотні тисяч протестувальників вийшли на вулиці проти закону, який вимагає від ЗМІ та комерційних організацій, що отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як «агенти іноземного впливу». Перед тим як парламент Грузії схвалив у фінальному третьому читанні скандальний проєкт «Про прозорість іноземного впливу», депутати побилися під час дебатів. Під будівлею парламенту поліція почала розганяти людей, сталися сутички й затримання.

Минулої неділі, 11 травня, команда Bassiani опублікувала пост в Instagram, щоб підтвердити, що його засновники та співробітники приєднаються до «Маршу солідарності із Європою», який відбувся пізніше того ж дня. У дописі керівна партія «Грузинська мрія» була звинувачена у повній втраті своєї легітимності та піддана критиці за жорстоке придушення протестів.

«За останні кілька днів члени команди Bassiani та відвідувачі клубу, люди, які були відданою опорою та союзниками клубу протягом багатьох років, були несправедливо затримані, ув'язнені та піддані репресивній тактиці», — продовжувалося в дописі: «Наша головна вимога — негайне звільнення кожного громадянина, який виступає за добробут нашого суспільства і незаконно ув'язнений».

Грузинський діджей і продюсер Гіо Шенгелія також поділився подробицями нападу урядових агентів на вихідних на нього та групу його колег-активістів. «Будьте обережні», — попередив він: «Якщо ви плануєте виходити на вулицю, особливо пізно вночі, намагайтеся не залишатися наодинці».

У розмові з Resident Advisor співзасновник Left Bank Гача Бакрадзе сказав, що це був важкий місяць, і йому прикро спостерігати за ситуацією, яка розгорнулася: «З учорашнього ранку було здійснено понад 20 арештів, деякі з них — мої друзі».

Коментарі Бакрадзе пролунали після того, як раніше цього місяця Left Bank опублікував заяву, присвячену цій ситуації. «Демократія в Грузії бореться з неминучою небезпекою», — йшлося в дописі. «Протягом багатьох років влада вела приховану війну проти західних цінностей. Однак нинішні ультраправі, які взяли на озброєння неофашистський етос "Грузинської мрії", відкрито демонструють свій наступ на майбутнє нації».

Сусідній клуб TES опублікував схожу заяву, закликаючи своїх прихильників вийти на вулиці, а KHIDI розкритикував готовність «Грузинської мрії» поставити під загрозу європейське майбутнє країни та спрямувати політичну траєкторію Грузії в бік Росії.

Завантажити наступну статтю
Завантаження…
Завантаження…