Laurel Halo — Atlas

Сліди часу на забутих залишках минулого

8/10

• Отіс
  • 26 September 2023
Laurel Halo — Atlas

З першої секунди, Atlas занурює слухача у свій світ без жодного вступу та попередньої підготовки. Ви, наче прокидаєтеся в невідомій кімнаті, у невідомому місці, ліниво підіймаєтеся на ноги та інертно намагаєтеся знайти вихід і згадати як тут опинилися. Струнні звуки, нашаровані та тягучі, медитативно заплющують очі й потроху присипляють розум, як легкий наркоз. Віддалений, звичний людському вуху побутовий шум на фоні створює відчуття тривожності.

Завдяки більшому акценту на оркестрові інструменти, а саме грі саксофоніста Бендіка Гіске, скрипаля Джеймса Андервуда та віолончелістки Люсі Рейлтон, альбом постає на межі електронного, звичного для ембієнту та класичного, навіть кінематографічного звуку. Джазова імпровізація поверх загального розпливчастого ландшафту додає релізу характер. Створюється враження, що ми в покинутій кав’ярні 1950-х, навпроти танцювальної зали свінгу, де навколо літають духи бурхливого життя. Пасажі, які вільно ходять по нотах відпущеною рукою, символізують втрату плину часу. Весь пил разом із заржавілими й понівеченими меблями і є цим альбомом. Водночас моторошним та по-своєму чарівним.

Перші схожі експерименти проявилися у творчості Лорел ще у 2013, на замальовках її другого студійного альбому Chance of Rain. Вони схожі на самотнє та меланхолійне піаніно з треку Avril 14th від Aphex Twin. У 2018 році, ця ідея розвинулася в мінімалістичний альбом Raw Silk Uncut Wood, тут ми можемо почути той самий концепт, що й в Atlas, тільки з різкішим та витонченішим звуком. Зараз, після трьох років праці над поточним, уже повноформатним релізом, Лорел виходить на новий рівень, згладивши всі кути та довершивши попередні досягнення. Atlas може здатися одноманітною та навіть злегка банальною роботою, яка знову і знов ходить по колу та ніяк не розвивається. Однак, послухавши цей альбом вночі з темною зоряною пеленою у вашому вікні, можна на собі відчути те, як життя може заграти цікавими барвами. Добре ж, що хороша музика вміє майстерно та унікально змішувати кольори й писати найрізноманітніші картини.

Завантажити наступну статтю
Завантаження…
Завантаження…