Пошук Меню
Головна Останні Новини Меню
ТЕХНОЛОГІЇ

Вийшов новий контролер для Ableton Live від AKAI

Флагманська модель APC64 конкурує з Ableton Push

  • Редакція
  • 13 October 2023
Вийшов новий контролер для Ableton Live від AKAI

Компанія AKAI Professional, виробник багатьох популярних моделей семплерів, міді-клавіатур, та інших девайсів для створення музики, розширила свою лінійку контролерів для Ableton Live новою флагманською моделлю APC64.

Контролер помітно відрізняється від попередніх моделей APC дизайном та форм-фактором. Але для тих, хто добре знайомий з продуктами брендів AKAI та Ableton, новий дизайн пристрою не стане сюрпризом. Зовнішній вигляд APC64 дуже нагадує лей-аут Ableton Push. Це не дивно, бо першу версію Push у 2013-му році Ableton розробили й випустили саме в співробітництві з AKAI. Ймовірно, японський бренд вирішив поєднати цей досвід з попередніми напрацюваннями лінійки APC та випустити девайс, який об’єднує все найкраще, що було створено за ці роки у світі контролерів для Live. Спробуємо розібратись чи це дійсно так.

Як і Push, новий APC64 оснащений багатофункціональною матрицею із 64 педів, які гнучко змінюють свої можливості в різних режимах – від звичайних тригерів нот та кроків секверсера до контролю сцен та кліпів в session view. В порівнянні з конкурентами, тут сюрпризів немає. Чого не скажеш про набір touch-strip конроллерів, розташованих з обох боків девайсу. Тут дивує не їх наявність, бо технологія геть не нова, а кількість. APC64 пропонує 8 touch-sensitive стрічок, які можуть назначатись та керувати практично будь-якими параметрами у вашому проєкті. Дев’ять сегментів світлодіодної підсвітки біля кожної стрічки допоможуть розуміти яке значення має контролюємий параметр та, наприклад, динамічно відображати зміни автоматизації.

Зверху над педами розташовані кнопки вибору режимів – sesson view, note mode, chord mode, step sequencer та інші. Серед цього набору привертає увагу chord mode, що надає можливість назначити та програвати акорди одним педом. Цієї простої функції багатьом не вистачало в Ableton Push. Також у верхнє відділення винесені органи транспорту – play, stop та record. Цей варіант розташування може бути не дуже зручним при активній роботі з контролером, але очевидно, що така багатофункціональна панель потребує компромісів.

В нижній частині борта APC64 знаходяться 2 ряди по 8 кнопок, які контролюють вибір індивідульних треків та стандартні функції mute, solо, recording arm та stop clip в ржимі сесії. Підсвітка кнопок синхронізується з кольоровою схемою проекту в Live, що вже стало must-have для контролерів такого типу. Окрім дуже зручнохї світлової індікаціі та великої кількості органів керування на пенелі, девайс пропонуе невеличкий LED-екран з енкодером для більш зручної навігації.

Разом це практично мінімізує контакт з лептопом чи монітором комп’ютера при роботі в Ableton Live. Але AKAI пішли за межі контролю софта – APC64 може працювати без звʼязку з комп’ютером, керуючи фізичними синтезатроми та драм-машинами через MIDI та CV (control voltage). Контролер має зручний MIDI-інтерфейс з одим входом та двома виходами. Також на задній панелі розташовані 8 СV-виходів, на кожний з яких може бути назначений свій контролер. При роботі в автономному режимі, можна створювати секвкенції, записувати зміни параметрів та зберігати до 24 проєктів в пам’яті девайса. Кожен проєкт має 8 окремих треків з індивідуальними налаштуваннями каналів MIDI та контролерів CV. Таким чином, APC64 може бути повноцінним «серцем» практично будь-якого DAW-less сетапа.

Контролер дозволяє використовувати можливості керування Ableton Live та зовнішніх синтезаторів одночасно. Патерни проєкту, створеного в stand-alone режимі можна легко транспортувати в проєкт Live натиском всього двох кнопок. Режим Сustom дозволяє налаштувати контролер для роботи з іншим софтом, який працює з MIDI-повідомленнями. В поєднанні зі зручним USB-C підключенням для передачі MIDI та живлення девайса, це робить новий контролер AKAI одним з найпотужніших контролерів, представлених на ринку.


APC64 доступний для замовлення в магазинах за ціною €399

Завантажити наступну статтю
Завантаження…
Завантаження…