Пошук Меню
Головна Останні Новини Меню
ТЕХНОЛОГІЇ

Ableton анонсували 12-ту версію Live

Довогоочікуване оновлення популярної DAW стане доступним на початку наступного року.

  • РЕДАКЦІЯ
  • 15 November 2023
Ableton анонсували 12-ту версію Live

На сайті компанії Ableton з'явився анонс 12-ї версії Live — однієї з найпопулярніших програм для створення музики.

«Live 12 пропонує нові способи дослідити, ким ви є як музикант» — так в компанії описали креативні можливості нової версії DAW.

РОБОЧИЙ ПРОСТІР

Оновлення включає легкий редизайн, направлений на збільшення робочого простору за рахунок більш мінімалістичного підходу до оформелнення елементів інтерфейса. Робота з функціональними елементами стала також більш зручною. Відтепер, device view та clip view можна видкривати на екрані одночасно. В режимі arrangement view з'явилась можливість відкривати мікшер, що в поперeдніх версіях було доступно тільки в режимі session view.

ІНСТРУМЕНТИ

Додали новий синтезатор Meld, оновлену версію Granulator III, а також плагін сатурації Roar.
Meld, завдяки підтримці MPE (MIDI Polyphonic Expression – ред.) та великій матриці модуляції, пропонує багато можливостей для створення текстур, атональних звуків та ритмічних дронів.

Задонатити на інші корисні дрони

У свою чергу, Granulator III, як підказує назва, це інструмент гранулярного синтезу, з шірокимі можливостямі маніпулювання аудіо, записаного в реальному часі.

Roar
обіцяє широку палітру насичення звуку — від легкої «теплої» сатурації до брутального дісторшна. Все це — завдяки гнучкій конфігураціі обробки сигналу (serial, parallel, mid/side, multi-band), вбудованому компресору та фідбеку з фільтром частоти.

ПОШУК ТА СОРТУВАННЯ

Сортування інструментів та семплів тепер стане набагато зручнішим завдяки додаванню тегів. Live 12 пропонує великий набір вже готових тегів, а також можливість створювати та зберігати власні. Це допоможе завжди тримати бібліотеку звуків в організованому стані та значно пришвидшує пошук.

Ще одне зручне оновлення в цій категорії — пошук за подібностю (similarity search). Live тепер може пропонувати схожі семпли з вашої бібліотекі на основі референса. Знайти альтернативний звук бочки в Drum Rack чи продовжити готову ідею додаванням подібних звуків тепер потребує меньше часу та зусиль.

PIANO ROLL

Значне оновлення отримав piano roll. Роботу з MIDI-нотами облегшили зручними поєднаннями клавиш. Тепер можна розділяти окреми ноти курсором та нарізати їх на рівномірні секції згідно обраного розміру сітки вашого проєкту.

В меню Clip з'явилась нова вкладка Transformation, в якій можна обрати різноманітні варианти транформації MIDI-нот: швидко змінити записаний акорд на арпеджио, підібрати альтернативну комбінацію нот чи «оживити» акорд за допомогою функцій strum та time warp.

Читати також: Вийшов новий контролер для Ableton Live від AKAI

Не обийшлось і без «генеративних» функцій. В Live 12 з'явився Generative Tool, який дозволяє швидко створюваті патерни на основі алгоритмів. Великий набір параметрів за своїми можливостями практично заміняє традиційні секвенсори та необхідність грати чи вводити ноти з клавіатури. Цей інструмент не тільки обіцяє стати корисним в арсеналі електронних продюсерів, але й цілком може знайти застосування в більш «живих» жанрах.

ІНШІ ОНОВЛЕННЯ

З'явилась можливість задати глобальну тональність проєкту, з якою будуть синхронизовані всі плагіни та piano roll. Оновили дизийн та додали нових зручних функцій до Arpeggiator, Chord, Envelope MIDI, LFO, Multiband Dynamics та інших плагінів. В Max for Live також додали нові інструменти для генерації та трансформації MIDI-патернів.

Ableton Live 12 буде доступний на початку 2024 року за ціною £69, £259 and £539 за Intro, Standard та Suite версії відповідно.

Також зараз можна придбати Live 11 зі знижкою 20% та безкоштовним апгрейдом до Live 12 з моменту реліза нової версії.

Завантажити наступну статтю
Завантаження…
Завантаження…