Пошук Меню
Головна Останні Новини Меню
НОВИНИ

Фільм-концерт Рюіті Сакамото покажуть на Венеційському кінофестивалі

Зворушливе прощання з маестро

  • Редакція
  • 31 August 2023
Фільм-концерт Рюіті Сакамото покажуть на Венеційському кінофестивалі

5 вересня в межах Венеційського міжнародного кінофестивалю покажуть фільм «Opus» — останній концерт покійного композитора Рюіті Сакамото. Гості заходу віддають шану своєму товаришу та колезі, що помер від раку у віці 71 року, в березні 2023. Виступ музиканта зняв на плівку його син Нео Сора.

До фільму увійшли 20 композицій маестро, які він виконав наживо в останні місяці свого життя. Незадовго до прем’єри видання Deadline оприлюднило посмертний лист Сакамото, де той розкриває більше подробиць про роботу над фільмом: «Цей проєкт було задумано як спосіб записати мої виступи тоді, коли я ще міг це робити – таким чином, щоб зберегти їх для майбутнього. Для запису ми орендували студію 5-го Центру Мовлення NHK, де, на мій погляд, найкраща акустика в Японії».

«Я зіграв вдома кожну п’єсу, котру ми записали на iPhone, щоб вибудувати загальну композицію концерту, передаючи відчуття плину часу від ранку до вечора. Все було ретельно продумано, так, щоб положення камери та освітлення суттєво змінювались з кожною піснею», — пояснює в листі Рюіті.

Також він зізнався, що трохи нервував: «В якомусь сенсі, думаючи про те, що це мій останній концерт, я відчував, що мені вдалось відкрити нові горизонти. Просто грати декілька пісень на день з великою концентрацією – це все, на що я був здатен на цьому етапі життя. Можливо, через перенапруження я відчував себе спустошеним, але мій стан погіршувався протягом місяця. Однак, я відчуваю полегшення від того, що встиг записати альбом до своєї смерті – виступ, яким я задоволений», — резюмує композитор.

У кіноіндустрії Рюіті Сакамото запамʼятають як автора саундтреків до фільму «Щасливого Різдва, містере Лоуренс», а також композитора численних картин Бернардо Бертолуччі. Крім роботи в кіно Сакамото відомий, як піонер японського нью-вейву, він виступав у складі гурту Yellow Magic Orchestra, а також як сольний музикант у різних жанрах — від ембієнту та експериментальної електроніки до академічної музики.

Рюіті Сакамото також відомий завдяки колабораціям з іншими музикантами, серед яких засновник лейблу Raster-Noton Карстен Ніколаі (він же Alva Noto), саунд-продюсер Fennesz та довічний приятель маестро — Девід Сільвіан. Разом вони написали багато музики, але ми особливо радимо послухати альбом їх спільного проєкту None Horses під назвою «Snow Borne Sorrow» (2005). Витончений запис, що рівною мірою сподобається шанувальникам Макса Ріхтера та, наприклад, гурту Depeche Mode.

Завантажити наступну статтю
Завантаження…
Завантаження…